Махмурлукът след празниците е почти неизбежен. Но могат да бъдат взети

...
Махмурлукът след празниците е почти неизбежен. Но могат да бъдат взети
Коментари Харесай

Как да надвием махмурлука: няколко спасителни рецепти от Германия


Махмурлукът след празниците е съвсем неминуем. Но могат да бъдат взети превантивни ограничения, каквато е да вземем за пример чудотворната чорба от цвекло или патладжани. Ето какво още оказва помощ:

В Германия, а и в Западна Европа като цяло,. Въпреки това германците се готвят усърдно и за това празненство, както за всички останали: с софра и с обич към детайлите. Някои посрещат Нова година с другари, други у дома със фамилията.

Талисманите на масата

След като бъде взето решението по какъв начин и с кого да се чества, се минава към още по-важния въпрос: с какво? Но новогодишната софра безусловно би трябвало да има ястия, привличащи щастието и шанса.
Редакцията предлага
Към обещаващите здраве, обич, благополучие и така нататък „ талисмани на масата “ се числят също и козунакът и супата от леща, които вещаят настъпващата година да е спокойна и безпроблемна. Освен това: свинско печено или риба, която е знак на плодовитостта и на щастливото бъдеще. Както в България, и в Германия имат вяра, че люспата от риба в портмонето носи изключително огромен шанс.

Саламура, солена херинга или чорба

За късметлии могат да се считат и тези, които са наясно по какъв начин да се оправят с. Един от препоръките за ободряване след множеството напитки е яденето на солена риба на сутринта. Нима фактически оказва помощ? Да – и херингата, както и саламурата от кисели краставички. Но има още по-добър метод – супата, която в Германия много постоянно се сервира в новогодишната нощ.

Става дума в действителност за чудесната целебна чорба, която затопля, укрепва и в същото време успокоява. Това не е най-новото изобретение на света, само че този, който е опитал супата на Нова година, по-рядко се буди с главоболие, споделят експертите. Най-забележителното е следното – ограничавания във връзка с съставките на супата няма, всеки може самичък да си ги подбере. Но несъмнено има любимци. Ето някои от тях:

Укрепваща месна чорба

Този балсам за прекалилите с алкохола в празничната нощ се прави или със запържена кайма, или с нарязано на дребни части месо, а може и с наденички. Към месото се прибавят нарязани на ситно чушки, царевични зърна, фасул, доматено пюре или консервирани домати, малко бульон или вода – супата би трябвало да е гъста. Тя се вари няколко часа на муден огън под похлупак, след което се подправя със сол и пикантен пипер. Накрая може да се облагороди с лъжичка коняк, а към този момент на масата би трябвало да се сервира със сметана и препечени филийки.

Успокояваща чорба от патладжани

Нарязаните на дребно патладжани и две скилидки чесън се запържват, прибавят се доматено пюре и половин чаша алено вино, след което се вари половин час под похлупак.

Зеленчуковата чорба прави прелестна работа, само че би трябвало да се употребява преди този момент

След това се вършат кюфтенца от кайма, едно яйце, две супени лъжици грис, малко розмарин, мащерка и майоран. Те се пускат във врящата чорба и остават там пет минути. Накрая супата се подправя със сол и черен пипер, а се сервира с черен самун и пикантен сос.

Ободряваща чорба от цвекло

За нея би трябвало цвеклото, морковите, картофите и лукът да се нарежат на кубчета и да се запържат в олио. След това зеленчуците се заливат с бульон или вода, а откакто заври, се прибавят настърган хрян, дафинов лист, настъргано индийско орехче и.

Супата се вари на муден огън към час, след което се пасира и се подправя със сол и черен пипер. И на нея ще й отива лъжичка сметана.

Разбира се, супата против махмурлук, както и всичко, което краси новогодишната софра, може да се подготви авансово. При това състояние остарялата година може да бъде изпратена умерено и без непотребен стрес.

Вижте и тази снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР